APP Persian Website Logo

مراقب اثرانگشت مخفی عکس‌های خود باشید

متادیتا اطلاعات پنهانی شامل برچسب زمانی و موقعیت مکانی عکس را فاش می‌کند؛ اما چیزی خطرناک‌تر و مخفی‌تر از متادیتا به نام «نبود یکنواختی واکنش تصویر» وجود دارد که بسیاری از کاربران از آن بی‌اطلاع هستند.
۳ اکتبر ۲۰۲۰، کاخ‌سفید دو عکس از دونالد ترامپ در حال خواندن و امضای اسناد منتشر کرد. روز قبل از این اتفاق، ترامپ اعلام کرده بود به ویروس کرونا مبتلا شده و این عکس‌ها ظاهرا برای نشان‌دادن حال ناخوش او منتشر شده بودند. ایوانکا، دختر ترامپ، یکی از این عکس‌ها را با این متن توییت کرد: «هیچ‌چیز نمی‌تواند او را از کار برای مردم آمریکا بازدارد. سرسخت!» بااین‌حال، کاربران تیزبین متوجه نکته عجیبی در عکس‌ها شدند.
این دو عکس در دو اتاق متفاوت در مرکز ملی نظامی پزشکی والتر رید گرفته شده که به شمار زیادی از رؤسای جمهور آمریکا خدمت‌رسانی کرده است. در یکی از آن‌ها، ترامپ کت به تن دارد و در دیگری کتش را درآورده است. درکنار اعلان‌های عمومی درباره وضعیت سلامت ترامپ و اخلاق کاری او، قرار بود این‌طور از عکس‌ها برداشت شود که ترامپ تمام روز و با وجود بیماری، سخت مشغول خدمت‌رسانی به مردم آمریکا بوده است؛ غافل از اینکه برچسب زمانی این عکس‌ها چیز دیگری می‌گفت: فاصله بین دو عکس تنها ۱۰ دقیقه بود، نه تمام روز که کاخ‌سفید سعی می‌کرد به بیننده القا کند.
اینکه چرا این دو عکس با فاصله نزدیک به‌هم گرفته شده بودند، می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد. شاید عکاس تنها اجازه داشت ۱۰ دقیقه در محل حضور داشته باشد و شاید ترامپ واقعا می‌خواست در همین فاصله دَه‌دقیقه‌ای برای ادامه کار به اتاق دیگری برود. دلیلش هرچه هست، اینکه کاربران متوجه برچسب‌های زمانی عکس‌ها شده بودند، اتفاق خوشایندی برای کاخ‌سفید نبود. پای این ماجرا به رسانه‌ها رسید و موضع اکثر افراد این بود که این عکس‌ها با هدفی سیاسی گرفته شده بودند و ترامپ آن‌طور که دخترش ادعا می‌کرد، با «سرسختی» تمام روز در حال خدمت‌رسانی به مردم نبوده است.
پاک‌کردن متادیتا از روی عکس به‌کمک ابزارهای رایگانی مانند ExifTool امکان‌پذیر است؛ اما مسئله اینجا است خیلی از افراد حتی نمی‌دانند چنین اطلاعاتی در عکس‌هایشان مخفی شده، چه برسد به اینکه چه استفاده‌ای ممکن است از آن‌ها شود. ازاین‌رو، بسیاری از کاربران عکس‌های خود را بدون پاک‌کردن متادیتا در اینترنت منتشر می‌کنند.
برخی از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی، ازجمله اینستاگرام و فیسبوک و توییتر اطلاعات مرتبط با موقعیت مکانی را به‌طور خودکار از روی عکس حذف می‌کنند؛ البته فقط از چشم عموم. بااین‌حال، بسیاری از وب‌سایت‌ها چنین قابلیتی ندارند و متادیتای عکس‌های منتشرشده برای دیگر کاربران دردسترس است.
ناآگاهی بسیاری از کاربران از اطلاعاتی که عکس‌هایشان به‌طور مخفی افشا می‌کند،‌ برای بازپرسان و گیرانداختن مجرمان در محل جرم مفید بوده است؛ اما حریم شخصی شهروندان قانون‌مدار را نقض می‌کند و امنیت آن‌ها را به‌خطر می‌اندازد. بارها پیش آمده مجرمانی که از این اطلاعات مطلع‌اند، با دانستن اینکه عکسی کِی و کجا گرفته شده، دست به دزدی و تعقیب آزارنده زده‌اند.

این پست را به اشتراک بگذارید:

به اشتراک گذاری بر روی facebook فیسبوک به اشتراک گذاری بر روی twitter توئیتر به اشتراک گذاری بر روی pinterest پینترست به اشتراک گذاری بر روی linkedin لینکدین

پست های مرتبط